Friday, October 15, 2010

Bila nak kahwin


Bila umur dah menginjak dewasa ni, ramai yang dok soseh-soseh pasai kahwin. Jadi topik hangat jugak la masa awal-awal semester hari tu...Pegi dewan makan, sembang topik kahwin (ada yang jeles ngan kawan-kawan yang dah kawin). Kat fakulti, sembang tentang kahwin gak...kahwin..kahwin. Lama-lama, diam macam tu ja. Dah boring agaknya. hehe...Emmmmm...aku sendiri pon penah jugak orang dok gura-gurau, tanya-tanya. Dah berpunya ke belum..??Ang bila lagi..?? Wanita-wanita lain yang belum ada calon, mesti alami benda yang sama kan..? Balik kampung hari tu, pak menakan dan mak menakan dok sakat-sakat. Ye la...adik dah ada calon dan tunggu nak buat majlis ja. Akaknya belum ada lgi..hehehe...langkah bendul ni..(best aper dapat hadiah). Macam-macam soalan orang tanya...

"Yang ni dah ada ka dak gi nih..?"~pakngah~

"Masiha bila lagi nak kawin..?~kawan-kawan~

"Buat kenduri sekali ngan Masita la.."~kawan-kawan~~oh...di manakah jodohku..??~

Apa lagi yang aku boleh buat..???sengih ja la..hehe...aku bukan tak nak kahwin. Tapi belum sampai seru lagi...(aik!!boleh ka macam tu..??). Habiskan belajar dan dapat dulu segulung ijazah. Baru boleh fikir tentang jodoh (p/s : jangan terpengaruh yer...). Nak cari calon suami macam mana..???

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

"Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara : kerana hartanya, kerana keturunanya, kerana kecantikkan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat".

Walaupun hadis ini menyebut tentang ciri-ciri perempuan yang ingin dikahwini seorang lelaki, tetapi Islam itu sendiri menyeru kepada semua umatnya sama ada lelaki atau perempuan yang ingin berkahwin supaya memilih pasangan masing-masing kerana pegangan agamanya dahulu barulah keturunan, harta dan kecantikkannya. Insya-Allah mahligai perkahwinan yang akan dibina akan mendapat keberkatan daripada Allah SWT.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi berkongsi pandangan...jemput singgah selalu ye..hehe!