Wednesday, May 1, 2013

Pansuh, mi kolok dan lelapan.

Assalaamualaikum dan selamat petang semua...

Rasanya masih belum terlambat aku nak ucapkan Selamat Hari Pekerja buat semua pekerja di luar sana. Tidak kira umur, jantina ataupun bangsa. Yang penting sama-sama berganding bahu memajukan negara secara amnya dan untuk keluarga kita khususnya.

Hari cuti aku diisi dengan mengikuti aktiviti jualan amal di sekolah anjuran bersama PIBG buat pertama kali. Pelbagai aktiviti diadakan seperti fun fair, jualan pakaian terpakai, karaoke dan jualan makanan serta minuman.

Apa yang aku nak ceritakan ialah tentang makanan penduduk penduduk tempatan di sini. Aku perhatikan makanannya lebih kurang sama seperti di semenanjung tetapi cara penyediaan tu pulak berbeza. Selain itu, terdapat jugak makanan yang tidak terdapat di semenanjung iaitu mi kolok, pansuh (ayam dimasak dalam buluh) dan juga lelapan a.k.a nasi ayam penyet.

Nama-nama makanan yang disebut tadi memang bunyinya agak pelik, tetapi makanannya tidaklah sepelik namanya. Rasanya pon boleh tahan. Sedap! Sebelum makan, aku snap gambar dulu sebagai kenangan. Kan sekeping gambar membawa 1001 makna. Hehe.

Gambar 1 : mi kolok.
Gambar 2 : pansuh...dimasak dalam buluh macam lemang tu.
Gambar 3 : isi ayam setelah dikeluarkan daripada buluh.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi berkongsi pandangan...jemput singgah selalu ye..hehe!