Friday, August 13, 2010

Ya...!

Salah satu tabiatku di fakulti, suka window shopping buku yang dijual di aras bawah blok A. Sedang asyik belek-membelek, mataku terpandang sebuah buku comel. Cute! Tajuknya 'Jangan Bersedih- Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia' karya Dr. 'Aidh bin 'Abdullah al-Qarni. Kata pak cik toko buku ni : "Ini edisi jimat..". Jimat..?? Memang pon. Saiz lebih kecil berbanding cetakan sebelum ni. Cetakan baru 2010 ni, harganya cuma RM10. Mudah dibawa. Tapi, bukan hanya tertarik pada bentuk fizikal buku ini, begitu juga isi kandungannya. Nah...ana nak kongsi dengan antum semua...Semoga kita sama-sama beroleh manfaat.

. . . . . .

Ya....
dengan senyumanmu yang cantik, yang mengirimkan cinta dan mengutus kasih sayang bagi orang lain.
Ya....
dengan tutur kata baik anda yang dapat menjalin persahabatan yang dianjurkan syariat dan menghapus semua rasa dengki.
Ya....
dengan derma yang membahagiakan si miskin, menyenangkan orang fakir, mengenyangkan perut yang lapar.
Ya....
dengan kesediaanmu duduk bersama al-Quran seraya membaca, merenungi dan mengamalkannya, sambil bertaubat dan beristighfar.
Ya....
dengan banyak berzikir, memohon ampun, rajin berdoa dan suka memperbaharui taubat.
Ya....
dengan mendidik anak-anakmu dengan agama, mengajarkan sunnah Nabi dan memberi petunjuk tentang apa-apa yang bermanfaat bagi mereka.
Ya....
dengan rasa malumu dan hijab (penutup aurat) yang diperintahkan Allah, kerana hanya itulah cara untuk menjaga dan memelihara dirimu.
Ya....
dengan berteman bersama wanita-wanita yang baik daripada kalangan mereka yang mempunyai rasa takut kepada Allah, menyukai pengamalan agama dan menghormati norma-norma etika.
Ya....
dengan berbuat baik kepada kedua orang tuanya, menyambung persaudaraan, menghormati tetangga dan menyantuni anak yatim.
Ya....
untuk membaca sesuatu yang bermanfaat dengan menelaah buku yang menarik dan berfaedah, buku yang menyenangkan dan memberi tuntunan.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi berkongsi pandangan...jemput singgah selalu ye..hehe!