Tuesday, May 4, 2010

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

Dalam Al-Quran Allah SWT berfirman yang bermaksud :
" Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terang-terangan, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian; Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahkan mereka dari limpah kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepadaNya)". ~Surah Fatir : 29-30~

Daripada Ibnu Umar r.a. berkata, sabda Rasulullah SAW, mafhumnya :
"Sesungguhnya hati ini berkarat seperti mana berkaratnya besi apabila terkena air, seorang sahabat bertanya : “Bagaimana menghapuskan karat tersebut"? Jawab Nabi SAW : "Banyakkan menyebut mati dan membaca Al-Quran".

Rumah yang jika dibaca di dalamnya Al-Quran, akan dikunjungi para Malaikat dan dijauhi syaitan serta selesa kehidupan ahli rumah tersebut; banyak kebaikan dan kurang kejahatan; dan ada pun rumah yang tidak dibaca di dalamnya Al-Quran, dikunjungi para syaitan dan dijauhi para Malaikat. Tidak selesa kehidupan ahli rumah tersebut, sedikit kebaikan dan banyak kejahatan.

Hadith riwayat Abu Umamah Al-Bahili r.a., di mana Nabi SAW bersabda yang bermaksud :
"Bacalah Al-Quran, maka sesungguhnya dia akan datang di hari kiamat sebagai pemberi syafaat kepada pembacanya...." (Hadith ke 1338 Sahih Muslim)

Selain daripada mendapat pahala dan rahmat daripada Allah SWT, membaca Al-Quran juga dapat membuang segala resah dan kerunsingan dalam hati kerana setiap ayat-ayat Al-Quran itu merupakan penawar segala penyakit hati dan ketidaktenteraman jiwa. Jadikanlah membaca Al-Quran itu sebagai amalan wajib seharian agar kita dapat mencapai kebahagiaan dan kesejahteraan hidup di dunia dan juga sebagai bekalan amalan di akhirat nanti.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi berkongsi pandangan...jemput singgah selalu ye..hehe!